ΦΥΣΗ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο ποταμός Αλιάκμονας
Ο ποταμός Αλιάκμονας πηγή ζωής για ολόκληρη την Ημαθία, απλώνεται δαμασμένος πια εδώ και δεκαετίες σχηματίζοντας μια πανέμορφη φυσική κοιλάδα στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης. Χάρη στο ποτάμι στην περιοχή έχει αναπτυχθεί το ενεργειακό φράγμα της Σφηκιάς, αξιοποιώντας ένα μέρος του υδροδυναμικού του δήμου και κατ επέκταση του Νομού. Το ποτάμι είναι πανάρχαιο, όπως και το όνομα του. Το όνομα Αλιάκμονας είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το ακμών (αμόνι).
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο ποτάμιος θεός Αλιάκμονας ήταν γιός του Ωκεανού και της Τηθύς Ο Ωκεανός ήταν ένας τεράστιος ποταμός που περιέβαλλε τη γη από παντού. Η δε Τηθύς ήταν μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Ουρανού και της Γης. Υπάρχει και άλλη εκδοχή κατά την οποία πατέρας του Αλιάκμονα ήταν ο βασιλιάς της Θράκης, ο Παλαιστίνος και μητέρα του η Πιερίδα, που ήταν μία από τις εννιά θνητές κόρες του βασιλιά της Πιερίας, Πίερου και της Ευδίππης. Ο Παλαιστίνος αγαπούσε πολύ το γιο του, τον Αλιάκμονα. Όταν έμαθε το φόνο του (Αλιάκμονα) σε κάποια μάχη, έπεσε στον ποταμό Κονασό που μετονομάστηκε Παλαιστίνος (σήμερα Στρυμόνας). Ακόμα, υπάρχει μια αρχαία παράδοση που λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα, άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλίνιου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Ωσαύτως εν Μακεδονία, όσοι θέλουσι να έχωσι πρόβατα λευκά άγουσιν εις τον Αλιάκμονα, όσοι δε μέλανα εις τον Αξιόν». Ακόμα, ο Αλιάκμονας συνδέθηκε με τις επαναστάσεις στη Μακεδονία(1821), όπως με το Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), την απελευθέρωση της Βέροιας (1912) από τον τουρκικό ζυγό, και με την αντίσταση (1941-1944) κατά των δυνάμεων κατοχής (Γερμανών – Ιταλών).
Η παραλίμνια έκταση στην περιοχή του Αλιάκμονα αποτελεί περιοχή του Δικτύου Natura 2000 (GR1210002).
Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου
ο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου βρίσκεται σε υψόμετρο 1900μ και είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας και αποτέλεσε για χρόνια το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Έτσι, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως εδώ στο Σέλι «ξεκίνησαν όλα» για την ελληνική χιονοδρομία. Απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια και 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, διαθέτει 17 πίστες συνολικού μήκους 14χλμ. πίστες καταβάσεων με διάφορα επίπεδα δυσκολίας ώστε να ικανοποιηθεί ο κάθε χιονοδρόμος. Επίσης είναι διαθέσιμες δύο πίστες Δρόμων Αντοχής (LANG – LAUF) συνολικού μήκους 8χλμ. ενώ υπάρχουν αρκετές και πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές για σκι – snowboard εκτός πίστας.
Οι πίστες είναι αναγνωρισμένες από την F.I.S. (HOMOLOGATION αριθ.953-954-988-957/1975, 5448/178/1999, 5449/179/1999) και προσφέρονται για αγώνες αθλητικής χιονοδρομίας.
www.seli-ski.gr / 23310 26237
Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγαδιών
Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 36 χιλιομέτρων από τα δωμάτια μας, ενώ απέχει από την γειτονική Νάουσα περίπου 17 χιλιόμετρα. Καταλαμβάνει μία έκταση η οποία ξεκινά σε υψόμετρο 1430 μέτρων και φτάνει στο υψόμετρο των 2005 μέτρων.
Τα 3-5 Πηγάδια θεωρούνται από τα αρτιότερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα. Ένας από τους λόγους που το κάνει να πρωταγωνιστεί στις χειμερινές αποδράσεις είναι ότι έχει τεχνητή χιόνωση. Οι χιονοδρομικές πίστες, κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική αλλά και τουριστική χιονοδρομία.
Εκτός από τα χειμερινά σπορ, προσφέρεται και για ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμό και αλεξίπτωτο πλαγιάς.
Υψόμετρο: 1.450μ. – 2.005μ. Σύνολο αναβατήρων: 7 Σύνολο πιστών: 10 Συνολικό μήκος πιστών: 9 χλμ. Τεχνητή χιόνωση: ΝΑΙ
Στον χώρο του χιονοδρομικού κέντρου, υπάρχουν:
- Εναέριος διθέσιος αναβατήρας
- Συρόμενοι αναβατήρες
- Baby lifts
- Ιατρείο και πρώτες βοήθειες
- Γήπεδο ποδοσφαίρου / ελικοδρόμιο
- Σχολή σκί / ενοικιάσεις
- Ξενοδοχείο, ξενώνας, εστιατόριο, καφετέρια, snack bar
- Σαλέ (chalet) στην κορυφή του βουνού
- Χώρος για τροχόσπιτα
- Χώρος στάθμευσης (πάρκινγκ)
Ορνιθοπανίδα του Τριπόταμου
Από το ύψος του χωριού Τριπόταμος και μέχρι τη γέφυρα Μόδια (παλιά Σφαγεία) έχουν καταμετρηθεί περί τα 70 είδη. Πολλά κοινά είδη αλλά και μερικά που απειλούνται με εξαφάνιση. Όλα τα χελιδόνια της πόλης, δεντροφυλλοσκόποι, αιγίθαλοι, σπίνοι, φλώροι, σταχτοσουσουράδες, είναι μερικά από τα κοινά είδη που θα συναντήσει ο επισκέπτης στην διαδρομή του Τριπόταμου μέσα στην πόλη.
Αρπακτικά πουλιά όπως η γερακίνα, το ξεφτέρι, το σαίνι και το βραχοκιρκίνεζο είναι τακτικοί επισκέπτες αλλά σε πολλές περιπτώσεις φωλιάζουν και στα ψηλά δέντρα του ποταμού. Φώλιασμα Φιδαετού στο ύψος του παλιού πεδίου βολής. Εντυπωσιακή η καταγραφή ένας νεαρού χρυσαετού το 2004 στο Κομνήνιο. Οι μελισσοφάγοι φωλιάζουν σε πολλά σημεία των όχθεων του Τριπόταμου αφού επικρατούν τα κατάλληλα κάθετα και μαλακά χώματα των όχθεων.
Στο ύψος της Μπαρμπούτας μπορεί να δείτε και τον νεροκότσυφα ένα ιδιαίτερο πουλί που έχει την εκπληκτική ικανότητα να περπατάει στον πυθμένα του ποταμού και να τσιμπολογάει. Στα πλατάνια στο παλιό εργοστάσιο Χ’’νικολάκη φωλιάζουν δρυοκολάπτες και γεράκια. Στα παλιότερα χρόνια στην περιοχή των Σφαγείων παρατηρούνταν και Ασπροπάρηδες το μικρότερο είδος γύπα της Ευρώπης που πλέον απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση.
Κείμενα και φωτογραφίες: Χάρης Κουρουζίδης